Händer det att dina kunder betalar sina fakturor med kontanter? Genom att upprätta en ny betalningstyp i e-conomic kan du spara tid genom att bokföra fakturan och betalningen samtidigt. Det är verkligen inte svårt och det gör att du kan spara tid. Jag ska visa dig hur du gör.

Gå in under fliken Fakturering och klickar därefter på Övriga Inställningar > Betalningsvillkor. Här klickar du på den blå knappen Nya betalningsvillkor och väljer Betalat kontant som typ. I motkonto anger du vilket likvidkonto som du vill att betalningen ska hamna på.

 

betalningsvillkor

 

När du har sparat Betalat kontant som betalningstyp kan du klicka på en kund (genom att gå in på Kunder) eller en faktura (genom att gå in på Fakturering) och redigera betalningsvillkoren till Betalat kontant innan du bokför fakturan. Då bokförs både fakturan och betalningen och ingen reskontrapost (kundskuld) bokas upp på kunden.

Om du vill se alla poster och det aktuella kontosaldot för en viss kund går du till Fakturering > Kunder och klickar på den lilla ikonen Huvudbok/kund till höger om kunden. Här kan du se att kunden har betalat fakturan kontant.

 

betalat kontant

 

Så där, det var mitt tips som jag tror kan spara dig både tid och dubbelarbete i framtiden. Läs gärna mer om hur du redigerar betalningsvillkor i vår e-copedia.