Gratis är gott heter det, men hur bra är det egentligen att välja gratis bokföring till företaget? Här är fem fallgropar du antagligen vill undvika.

Det kan till en början verka lockande som företag att välja en kostnadsfri lösning för att sköta sin ekonomi. Ganska snart inser du att det finns oanade begränsningar, kompromisser och problem som uppstår när du väljer ett gratisprogram. Visma Spcs går igenom fem tänkvärda frågor kring gratis bokföringsprogram i sin guide på ämnet:

 1. 1. Bokföring i Excel är inte OK
  Många försöker fortfarande bokföra i kalkylark. Det är kanske “gratis”, men definitivt inte tillåtet.
 2. 2. Ett bokföringsprogram är mer än bara bokföring
  Det är lätt att stirra sig blind på just bokföringsdelen av ditt program, men ganska snart inser du att du även måste kunna sköta fakturering, deklaration och kanske löner, för att bli helt effektiv som företagare.
 3. 3. Gratis kan visa sig vara för bra för att vara sant
  All marknadsföring kring gratisprogram håller inte vad den lovar. Ofta finns det kostnader eller begränsningar förknippande med funktioner som du kanske tog för givet var kostnadsfria.
 4. 4. Alla kostnader handlar inte om pengar
  Som företagare vet du att tid är pengar. Vad spelar det då för roll om ett program inte kostar något i pengar, men innebär extrajobb och tankebry i stället?
 5. 5. Vad händer om det slutar vara gratis?
  Osäkerheten kring hur gratistjänsten ska fortsätta fungera i framtiden finns alltid där. Vågar du ta den risken framför ett tryggare betalalternativ?

Läs hela artikeln: Hur billigt är egentligen ett gratis bokföringsprogram?