Visste du att nya regler för ROT/RUT-avdraget kan träda i kraft den 1 januari 2016? Detta innebär att du som använder avdraget i din fakturering bör uppmärksamma vad det är som förändras.

Vad händer?
Förutsatt att riksdagen röstar igenom budgeten så införs nya regler gällande ROT/RUT-avdraget.
Dessa kommer att innebära att maxbeloppet för skattereduktion för specifika ROT/RUT-tjänster halveras. Istället för ett skattereducerat belopp på – tidigare 50 000 kr – kommer du nu endast kunna dra nytta av rutavdragen upp till 25 000 kr.

Utöver att maxbeloppet för skattereduktion halveras, sänks även rotavdraget. Detta kommer innebära att privatpersoner endast kan dra av 30 procent istället för nuvarande 50 procent. För ännu mer information om eventuella förändringar gå in här.

 

rotrutavdrag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROT/ RUT i e-conomic
I e-conomic så har vi implementerat en funktion för dig som använder ROT/RUT-avdrag i din fakturering. Genom att upprätta artikelgrupper för ROT/RUT i ditt e-conomic system, så kan du enkelt se till att avdragsprocenten för ROT/RUT grupper blir implementerat automatiskt på fakturan.

Funktionen har varit tillgänglig ett tag i systemet, därför är det kanske redan några av er som redan känner till den. Om inte så tänkte jag att vi skulle gå igenom exakt hur du kan komma igång med att dra nytta av funktionen i din bokföring och även hur du enkelt ändrar avdragsprocenten om nya regler införs den 1 januari.
Videon nedanför hjälper dig att upprätta din första ROT/RUT-faktura

Ändra avdragsprocenten med några få klick
Eventuella förändringar kommer innebära att du, som i dagsläget har ROT-inställningar i e-conomic med en avdragsprocent på 50 procent, måste korrigera dina inställningar till 30 procent. Avdragsprocenten för rutavdraget är fortsatt 50 procent.

Oroa dig inte – som kund hos oss innebär korrigeringen endast några få klick i ditt e-conomic system.

Låt mig visa dig hur:
1rotrut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Klicka in på fliken fakturering i huvudmenyn och välj sedan fliken kunder i vänstermenyn.
Gå in på kundgrupper i vänstermenyn och klicka sedan på pennikonen som tillhör den artikelgrupp som dina ROT-kunder är kopplade till.
2rotrut

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Klicka på fliken avdrag. Ange det procentuella avdraget i rutan avdragsprocent – här ändrar du alltså från 50 till 30 procent förutsatt att riksdagen godkänner budgeten. Klicka sedan spara och du är klar!

Kom ihåg att ändringarna i avdragsprocenten börjar gälla den 1 januari 2016 om riksdagen godkänner regeringsbudgeten – du behöver alltså inte ändra något innan dess!