SONY DSCDu kanske har sett att vi har lagt till flera olika valutor i e-conomic i Serviceuppdatering 79? I och med detta tyckte vår alldeles egna in-house revisor Lasse att vi borde förklara lite närmare hur du bäst hanterar valutor i e-conomic.

Det kan verka komplicerat med det här med fasta och dagliga valutakurser, ändring av grundvaluta, uppsättning av valutakursdifferenskonto och import av valutapriser. Det är mycket att hålla ordning på, och inte alltid så lätt. Men det är fördelaktigt att ha koll på uppsättningen av valutor, och att det är gjort på rätt sätt.

Därför ska du ange fasta valutakurser

Använder du fasta valutakurser?

Det kan faktiskt vara en bra idé att använda på valutor som inte svänger så mycket.

Använder du en fast valutakurs bokas det inte upp någon valutakursdifferens löpande. Den differens som har uppstått under året kan du istället boka upp manuellt som ett löpande verifikat. På det sättet bokar du bara upp differenser per månad/år, när du stämmer av ditt valuta- eller bankkonto. På så sätt undviker du trassel med valutakursdifferenser.

Fast valutakurs är också att rekommendera om du har ett varulager. Då undviker du nämligen svängningar i kostpriser och varorna inlevereras och bokförs med samma pris varje gång.
Vill du använda fasta kurser för en eller flera valutor, så kan du göra inställningarna under fliken Inställningar → Fasta valutakurser. Tänk på att ange kursen ”per hundra”. Det vill säga exempelvis € har kursen 860 SEK.

Bra att tänka på, så det inte blir fel

Varje dag klockan 14:30 fastställs dagens valutakurser för ett antal (inte alla) av världens valutor av Europas centralbanker. Klockan 15:00 hämtar e-conomic dessa valutakurser och lägger in dem i programmet.

Vill du bokföra ett verifikat i utländsk valuta? När du exempelvis upprättar en faktura i € till en av dina kunder (eller lägger in en leverantörsfaktura i kassaboken) föreslår e-conomic den dagens valutakurs. Du kan själv ändra till en annan kurs om du så önskar. När du bokför den aktuella fakturan (eller verifikatet) räknar e-conomic automatiskt om beloppet till din basvaluta (SEK) och bokför det.

Det är viktigt att komma ihåg att ange ett konto för valutakursdifferenser för kunder och leverantörer. Valutakursdifferensen kan bokas upp på fyra olika konton. Det innebär att du kan ange separata konton för valutakursvinster och valutakursförluster både på kundfordringar och leverantörsskulder.

Det gör du under fliken Inställningar → Systemkonton.

Exempel:
Du har skickat en faktura till en kund på 100 € till en kurs 860 SEK. Det bokförs därför 860 SEK i e-conomic. Du kan självklart se både fakturan och transaktionerna på kontokortet i både € och SEK.

Inbetalning från kund i utländsk valuta:Du får betalt för ovan faktura av din kund. Kunden betalar in 100 €. Banken ger dig en kurs på 840 SEK. Därför skall du bokföra 860 SEK mot kundfordringar, 840 SEK på banken och 20 SEK på kontot för valutakursdifferenser. e-conomic har automatisk bokning av valutakursdifferenser, så om du bara anger både kurs och fakturanummer så kommer kursdifferensen att bokas upp automatiskt.

11 nya valutor i e-conomic

Visste du förresten att vi precis har lagt till 11 nya valutor i e-conomic? Här är de nya:

 • Algeriska dinarer (DZD)
 • CFP francs (XPF)
 • Kongolesiska francs (CDF)
 • Etiopiska birr (ETB)
 • Irakiska dinarer (IQD)
 • Kwacha (Malawi) (MWK)
 • Kwacha (Zambia) (ZMW)
 • Merical (Mozambique) (MZN)
 • Rwandiska francs (RWF)
 • Sudaniska pund (SDG)
 • Sydsudaniska pund (SSP)