Vi närmar oss nu den tiden på året då det är dags att knyta ihop säcken och avsluta det gångna året. Vi summerar och avslutar året tillsammans med familj och vänner och samma sak gör vi med vår bokföring.

Följande gäller för olika bolagsformer

Bokslutsarbetet skiljer sig beroende på vilken bolagsform ditt företag har. Har du ett aktiebolag upprättar du en årsredovisning som skickas till Bolagsverket. Handelsbolag eller kommanditbolag kan antingen avsluta räkenskapsåret genom ett årsbokslut eller en årsredovisning. Enskild näringsidkare kan avsluta året med ett förenklat årsbokslut, vanligt årsbokslut eller årsredovisning. En ekonomisk förening ska alltid upprätta årsredovisning och ha en revisor.

Gå in och läs mer om samtliga bolagsformer här: Aktiebolag, Handelsbolag, Kommanditbolag,
Enskild näringsidkare, Ekonomisk förening.

 

boss-dogBörja bocka av checklistan direkt

Du kan underlätta bokslutsarbetet genom att i god tid förbereda din bokföring för vad som komma skall.

  • Inventera ditt varulager
  • Anläggningar – Kontrollera årets inköp/försäljningar/utrangeringar, samt att anläggningsregistret är uppdaterat och stämmer med bokföringen.
  • Stäm av balansräkningen
    (Bankonto, skatt, moms, arbetsgivaravgifter )
  • Kundreskontra – Stäm av huvudbokssaldo mot kundreskontra och bedöm om det finns osäkra fordringar och eventuella nedskrivningsbehov.
  • Leverantörsreskontra – Stäm av huvudbokssaldo mot leverantörsreskontra och specificera eventuella klumpsummor och eventuella tvistiga skulder.
  • Kontrollera periodiseringar & avskrivningar
  • Samla alla dina underlag

Lugn, vi hjälper dig

Vi är fullt medvetna om att bokslutet kan vara krävande och klurigt. Därför har vi förberett flertalet artiklar på wiki.e-conomic.se där du kan läsa dig till precis vad du behöver passa på och hur du går tillväga för att smidigt knyta ihop säcken. Börja läsa här och navigera sedan vidare efter eget behov.

 

brown-packageAnmäl dig till vårt bokslutswebinar

Visste du att vi erbjuder webinars (webbkurser) där vi guidar dig igenom systemet i realtid?

Utöver assistans i systemet försöker vi även planlägga och planera dessa efter olika händelser under ditt räkenskapsår och vi kommer självklart även att anordna ett
lagom till bokslutet också.

 

Här anmäler du dig till våra olika webinars.

 

 

Ha en fortsatt trevlig dag och kom igång med förberedelserna inför ditt bokslut så snabbt som möjligt.