Ibland kan redovisningen av moms kännas lite krånglig och som ett olösligt pussel. Vi vill därför i detta inlägget gå igenom hur du registrerar dig för moms, vilka datum som är relevanta för din verksamhet, vad skillnaden mellan ingående och utgående moms är, nya momsregler för 2016 och hur redovisningen fungerar i e-conomic.

Registrera dig för moms
För att kunna betala moms i din verksamhet krävs det att du momsregistrerar dig senast 14 dagar innan du börjar din verksamhet. På skatteverkets hemsida hittar du all information samt blanketter för hur du registrerar dig för moms.

När du gjort detta skickas ett registerutdrag med momrsregistreringsnr hem till dig. I registerutdraget står det även beskrivet hur ofta du ska deklarera din moms vilket kan variera för olika verksamheter.

Håll reda på momskalendern
Oavsett hur du redovisar din moms så är räkenskapsårets kalender fylld av viktiga momsrelaterade datum. Vi vet att dessa kan vara lite kluriga att sammanställa och inte minst att komma ihåg, så vi bestämde oss för att hjälpa dig en bit på vägen. I ett tidigare inlägg delade vi en momskalender som ger dig översikt av momsrelevanta datum, samt vad som gäller för din verksamhet.

kalender_2016_blogg1feb

 

 

 

 

 

 

I kalendern kan du se vilka datum som är viktiga för februari månad.

Har du koll på ingående och utgående moms?
Moms är en förkortning av mervärdesomsättningsskatt och är något som betalas på omsättningen av alla varor och tjänster i Sverige.

När du köper in varor till din verksamhet betalar du en ingående moms som du har rätt att få tillbaka av skatteverket. På de varor eller tjänster du säljer, finns däremot en utgående moms som du ska redovisa till skatteverket. Därefter räknar man ut mellanskillnaden mellan ingående och utgående moms som du sedan får tillbaka eller måste betala in. Här kan du gå in och se hur du bokför betald eller återbetald moms i e-conomic.

moms

 

 

 

 

 

 

Se skatteverkets film om ingående och utgående moms.

Nya momsregler 2016
I ett tidigare inlägg uppmärksammade vi dig på ändringar som kan påverka din bokföring i 2016. Något vi inte nämnde där var var de nya momsreglerna för 2016, och de bör du också vara uppmärksam på:

  • Moms vid second hand-försäljning
  • Slussningsregeln upphör
  • Juridiska personer som är momsregistrerade ska alltid deklarera moms vid import till skatteverket
  • Höjda förseningsavgifter för momsdeklarationer och periodiska sammanställningar

Moms i e-conomic
Vi vet att moms ibland kan vara lite krångligt och kännas som ett olösligt pussel. På vår e-copedia har vi publicerat flera artiklar som hjälper dig i momspusslet – både så att du känner dig trygg med att bokföra din moms i e-conomic, men även för att ge dig svar på generella frågor om moms.

Utöver artiklar i vår e-copedia så håller vi kurser i vår momsskola. Där hjälper vår supersupport dig att klura ut pusslet. Kurserna varar 30 minuter och det enda du behöver ta med dig är dina hörlurar och en kaffe.

Du kan gå in och läsa mer om moms eller om andra viktiga datum för din bokföring på skatteverket.se.

Ha en fortsatt trevlig vecka! 🙂