Försvaret anser att molntjänster är ett hot mot säkerheten. Det kan det vara om man med säkerhet enbart tänker på att hemlighålla information. För försvarets del är det kanske riktigt. Försvaret har hela arméer av IT-folk, eller i alla fall tillräckligt många för att sköta sina egna servrar, ordna backuper etc. De har dessutom nästan obegränsad tillgång till beväpnade vakter och bergrum för att försäkra sig mot att datorerna stjäls. Med de resurserna så kan de klara av driftssäkerheten utan att använda molntjänster.

Men för det lilla företaget som inte har de resurserna så kan det bli dyrt med servrar, backuprutiner etc. Ännu dyrare blir det om man missar rutinerna och tvingas försöka återställa data som man förlorar. Dessutom ska allt sparas på olika ställen för att inte riskera att förlora både original och backup vid ett inbrott eller en brand. Allt detta gör också att många storföretag tjänar på att lägga sin data i molnet.

Därför är molntjänster enormt mycket säkrare för driften än vad installerade lösningar kan vara för samma pengar.

När det då gäller risken att bli av med data så är risken liten om du anlitar seriösa molntjänstleverantörer. Till skillnad från när det gäller försvarshemligheter så är risken att någon vill stjäla småföretagarens information minimal, i alla fall så länge vi pratar om bokföringen. Vem har något att vinna på att komma åt den? Är den vinsten värd kostnaden/risken?

Det lättaste sättet att komma åt våra kunders information är genom att stjäla våra kunders datorer där de har inloggningsuppgifterna, alternativt lyfta på musmattan och hitta dem där. Att knäcka vår kryptering är det tveksamt om ens de militära spionorganisationerna klarar.

Är du rädd om din data, vidta grundläggande försiktighetsåtgärder. Skriv inte upp ditt lösenord och spara det inte på en dator som du är rädd ska bli stulen. Framförallt spara det inte på datorer som andra personer använder.

Är du bara rädd om ditt lösenord så är din data är säkrare online än den skulle vara i ditt eget hem, eller på ditt eget kontor.