Har du precis börjat använda e-conomic och är lite osäker på hur du ska komma igång med din bokföring? Då ska vi förhoppningsvis kunna hjälpa dig. Nu startar vi nämligen en följetong här på bloggen där vi presenterar tips och trix för hur du så enkelt som möjligt kommer igång med e-conomic.

I det här blogginlägget går vi igenom några grundläggande principer i e-conomic. Vi vill även passa på att tipsa dig om hur det kan bli ännu lite roligare och lättare att arbeta med e-conomic.

Hur bokför jag egentligen?

En av de mest förekommande frågorna vi får på supporten är hur du sköter din dagliga bokföring. Det vill säga praktisk bokföring, debet och kredit och vilket konto du ska använda dig av.

Bokföring kan många gånger kännas lite rörigt, även om du får hjälp av en redovisningskonsult. För lika många redovisningskonsulter som det finns, lika många sätt kan du välja att redovisa på. Därför ska vi hjälpa dig lite på vägen.

Därför är det en bra idé att använda en standardinställning

Har du valt en standardinställning i e-conomic är du redan på rätt väg.

Kontoplanen som kommer med när du har valt en standardinställning täcker de flesta företags behov. Vi har försökt att göra kontoplanen så enkelt som möjligt. Därför har de olika kontona fått så uppenbara namn som möjligt, t.ex. telefon, hyra eller försäkring.

Debet och kredit har du säkert redan hört talas om? Det är inte så knepigt som det låter. I standardinställningen har det nämligen förbestämts om ett visst konto ska debiteras eller krediteras. Så låter du standardinställningen vara som den är, har du redan fått en bra start med inställningar som passar till varje konto, vare sig det debiteras eller krediteras.

Varje verifikat som du registrerar ska ha ett motkonto. Det är som regel banken, men det finns också andra möjligheter. Vi har tagit höjd för detta, men tyvärr kan vi inte generalisera när det kommer till motkonton.

Sen har vi också momsen, som många tycker är lite komplicerat. Den återkommer vi till senare, när vi närmar oss nästa kvartalsmoms.

Nästa vecka tittar vi på hur det går med din bokföring, så följ med!