Årsavslutning

De flesta företag har kalenderåret som räkenskapsår i sin bokföring. Nu är det dags att avsluta 2014, både som kalenderår och för väldigt många även som räkenskapsår. För en del är det första gången att avsluta ett räkenskapsår i e-conomic och för en del är det ren rutin. Oavsett vilken grupp du tillhör får du i detta blogginlägg några tips till hur du på bästa sätt gör ditt årsavslut i e-conomic.

 

Årsavslut – så går det till i e-conomic

Det finns några specifika saker som du ska tänka på vid ett årsavslut. Vår bankavstämning hjälper dig så att du inte missar att bokföra några poster under året, eller att du inte bokfört något dubbelt. Du kan på ett smidigt sätt importera ditt bankkontoutdrag och jämföra det med vad som ligger bokfört i e-conomic.

När det gäller kunder och leverantörer bör du skriva ut en kundlista respektive leverantörslista. Gå igenom och kontrollera att saldot ligger som kredit/debetsaldo. Skulle det visa sig att din leverantör är skyldig dig pengar eller att du är skyldig din kund pengar så kan det bli nödvändigt att gräva djupare i detta för att reda ut vad som hänt.

Under rapportfliken finns några särskilt relevanta rapporter för årsavslut. Saldobalansen är användbar för att kolla det aktuella saldot på ett visst konto, vanligtvis konton för kundfordringar och leverantörsskulder. Jämför dessa med saldot du finner i din kund/leverantörsreskontrarapport.

Upptäcker du att något diffar så finns det en avstämningsrapport för både kund- och leverantörssidan. Det vanligaste felet vi ser att att man bokat en kund/leverantörsknuten post som ett löpande verifikat direkt på ett konto, i stället för att skapa en ny kund/leverantörsfaktura- eller betalning.

 

2. Korrigera direktbokningar på momskonton-liten2

Nyttiga uppdateringar i Momsrapporten

Jag vill också passa på att tipsa om momsrapporten.

Vare sig du rapporterar din moms månads,- kvartals- eller årsvis så är det viktigt att få med december månad i din momsrapport innan du stänger året.

För ett tag sedan lanserade vi en ny förbättrad momsfunktion i programmet, bland annat kan du nu blicka tillbaka på redan färdigställda rapporter samt även smidigt göra om en momsrapport.

Det finns några ytterligare inställningar som ska på plats innan själva stängningen av året kan genomföras. Vi har samlat de nödvändiga inställningarna här så du lätt får överblick och kan anpassa rapporteringen efter din arbetsgång.

 

Så förenklar du din årsredovisning

Året är stängt – och nu då? Tillhör du dem som skickar iväg en SIE-fil till din revisor när du är klar med året? Är det sedan revisorn som sammanställer din årsredovisning och skickar in till Bolagsverket? Det finns en rad olika appar – externa integrationer som du kan koppla mot e-conomic.

Om du har ett mindre aktiebolag, och vill spara pengar genom att göra årsredovisningen själv, rekommenderar vi appen Årsredovisning Online. Det fina med denna är att den är anpassad så att även personer som inte är ekonomiexperter ska kunna använda appen och enkelt komma hela vägen i mål för att färdigställa sin årsredovisning.

Du kan testa appen Årsredovisning Online gratis innan du beslutar dig, så vad väntar du på? Klicka på knappen nedan och prova du också. Det kan vara smart att bekanta sig med den redan nu, så du är väl förberedd när du sedan stängt ditt räkenskapsår i e-conomic.

 

Knapp - jag vill förenkla min årsredovisning

 

Vi hoppas att med dessa tips kunna göra ditt årsavslut i e-conomic så smidigt som möjligt. Se detta blogginlägg som små tips och hjälp på vägen. Var och en har sitt eget arbetssätt och är du osäker kring något som berör själva bokföringen så är det alltid bäst att konsultera en specialist.