Skulle det vara intressant att veta vad skrivs om dig eller ditt företag på internet? Att bevaka detta är faktiskt väldigt enkelt. Det gör vi på e-conomic och vi vågar påstå att det är vettigt för alla företag att göra desamma.

Med en relativt liten insats kan du få meddelande varje gång någon skriver ditt företagsnamn, ditt eget namn, eller till och med din mormors namn på internet.

Google Varningar, eller Google Alerts på engelska, är ett bra (och gratis) program för att börja med automatisk bevakning. Det är mycket enkelt att komma igång. När du landar på den minimalistiskt designade sidan ser du se fem fält. Ange vad du vill bevaka och sedan är du igång.

Det översta fältet heter ”Sökfråga” och det är det viktigaste. Det är nämligen här du kan skriva in de ord du önskar att bevaka. Du kan exempelvis skriva in ditt företagsnamn. Innehåller ditt företagsnamn två eller fler ord, kan du sätta citattecken runt orden. Då kommer där endast visas resultat med orden i den ordning du har skrivit dem.

”Typ av sökresultat” ger dig möjlighet att välja om du vill ha meddelande när där skrivs något nytt på exempelvis blogg, diskussionsforum eller liknande. Du kommer även att se till höger om kolumnen att där visas exempel på hur ett resultat kommer att se ut när du specificerat din sökning.

”Hur ofta” säger nästan sig själv. Det enda som är värt att nämna är att valmöjligheten ”När det händer” är lite missvisande. Google är en väldigt bra och skickligt byggd sökmotor, men kan inte övervaka alla webbsidor för nytt innehåll i den sekund det kommer online. Så där är normalt en liten fördröjning.

”Hur många” är antalet resultat som ska visas. Om du väljer ”Enbart de bästa resultaten” visas endast de resultat som Google värderar som de mest relevanta. Annars visas allt nytt innehåll.

Slutligen återstår bara att ange din e-postadress och klicka på ”Skapa alarm”.

Nu kan du luta dig tillbaka och vänta på att där dyker upp resultat på det du är intresserad av. Förhoppningsvis har du fått den vägledning som behövs för att komma igång och leka lite med Google Varningar.

Jag hoppas detta inlägget har gett dig lite inspiration till vad du kan göra när vädret inte är idealiskt för att ligga på stranden och sola. Kom gärna med kommentarer och idéer här under om du har något att dela.